Телефон за контакт  
 

 0884 75 56 46

          

Иглика

Feb/11/2021

Иглика

  Игликите са известни заради ранния си цъфтеж и учудваща пъстрота. Семейството е представено от 28 рода и около 1000 вида. Представителите му са разпространени доста космополитно предимно в умерените ширини на Северното полукълбо. В момента и в България се отглеждат много хибридни сортове, известни са повече от 400 вида в различни разцветки – розово, жълто, синьо, червени и лилаво. Има едроцветни представители, на които цвета им може да достигне диаметър 5 см.

  

Древните скандинавски саги разказват, че в края на дългата и студена зима на земята пристигала младата и красива богиня Фрея. Тя слизала от колесницата си и отключвала пролетта, за ключове и служили едни от първите цветя – игликите. По нашите земи предвестница на пролетта е Баба Марта, тя също е избрала игликата за да извести, че студовете и зимата си отиват.

Игликата (Primula) е многогодишно тревисто растение от семейство Primulaceae. Листата са срещуположни или събрани в розетка, често покрити с жлезисти власинки. Стъблата обикновено са изправени, но може и да липсват такива. Цъфти от януари да май в богата гама. В корените на видовете от семейството се натрупват етерични масла, който се използват за лечебни цели.

  

Поливането през пролетта и лятото трябва да е обилно, а през зимата умерено. Игликите са чувствителни към липса на соли, затова е желателно да се подхранват с желязосъдържащи торове. Игликите предпочитат полу-сенчесто хладно място, но няма да сбъркаме ако изберем добре огрято от слънцето място, стига да поддържаме необходимата влага. Веднъж засадени тези растения се самозасяват и размножават. Ако ги оставим за няколко години могат сами да покрият с гъсти туфи първоначалното си място.

Игликата се използва за оформяне на цветни бордюри или за покриване на голи, сенчести участъци. Може да се засади и в обособена цветна леха в компанията на други пролетни цветя – съжителства добре с нарциси, лалета и др. Но ако все пак нямаме градина, а искаме да притежаваме това растение, можем да му намерим място на остъклена тераса, барбекю или друго светло помещение.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезно

Полезно

Иглика

Иглика

  Игликите са известни заради ранния си цъфтеж и учудваща пъстрота. Семейството е представено от 28 рода и около 1000 вида. Представителите му са разпростр   Игликите са известни заради ранния си цъфтеж и учудваща пъстрота. Семейството е представено от 28 рода и около 1000 вида. Представителите му са разпростр 2021-07-27T17:41:09+03:00 Иглика

<p><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/buunKpqZ2hs" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>&nbsp; Игликите са известни заради ранния си цъфтеж и учудваща пъстрота. Семейството е представено от 28 рода и около 1000 вида. Представителите му са разпространени доста космополитно предимно в умерените ширини на Северното полукълбо. В момента и в България се отглеждат много хибридни сортове, известни са повече от 400 вида в различни разцветки &ndash; розово, жълто, синьо, червени и лилаво. Има едроцветни представители, на които цвета им може да достигне диаметър 5 см.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14134/files/image/img_1448.jpg" width="523" height="349" />&nbsp;&nbsp;</p> <p>Древните скандинавски саги разказват, че в края на дългата и студена зима на земята пристигала младата и красива богиня Фрея. Тя слизала от колесницата си и отключвала пролетта, за ключове и служили едни от първите цветя &ndash; игликите. По нашите земи предвестница на пролетта е Баба Марта, тя също е избрала игликата за да извести, че студовете и зимата си отиват.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14134/files/image/img_1522.jpg" width="525" height="351" /></p> <p>Игликата (Primula) е многогодишно тревисто растение от семейство Primulaceae. Листата са срещуположни или събрани в розетка, често покрити с жлезисти власинки. Стъблата обикновено са изправени, но може и да липсват такива. Цъфти от януари да май в богата гама. В корените на видовете от семейството се натрупват етерични масла, който се използват за лечебни цели.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14134/files/image/img_0976.jpg" width="519" height="346" />&nbsp;&nbsp;</p> <p>Поливането през пролетта и лятото трябва да е обилно, а през зимата умерено. Игликите са чувствителни към липса на соли, затова е желателно да се подхранват с желязосъдържащи торове. Игликите предпочитат полу-сенчесто хладно място, но няма да сбъркаме ако изберем добре огрято от слънцето място, стига да поддържаме необходимата влага. Веднъж засадени тези растения се самозасяват и размножават. Ако ги оставим за няколко години могат сами да покрият с гъсти туфи първоначалното си място.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14134/files/image/img_1422.jpg" width="528" height="352" /></p> <p>Игликата се използва за оформяне на&nbsp;цветни бордюри или за покриване на голи, сенчести участъци. Може да се засади и в обособена цветна леха в компанията на други пролетни цветя &ndash; съжителства добре с нарциси, лалета и др. Но ако все пак нямаме градина, а искаме да притежаваме това растение, можем да му намерим място на остъклена тераса, барбекю или друго светло помещение.</p>

Сравнение на продукти